12.9.13

中部行(二) 昇龍擺尾 Day 1

呢篇係我搬左blog 之後的第一篇新文....

前言
首先, 何謂「昇龍道」?


日本中部北陸地區組成的地形,形狀有如一條龍咁樣,讓人想起龍乘風飛起的形態,因此官方將此地區的觀光區命名為「昇龍道」(又可以大叫"昇龍拳"!!)

"昇龍擺尾" , 就係指今次我地會去龍尾既地區-伊勢..


返回正題
因為某人的失誤, 搞到今年吳生(我們) 暑假的旅行被迫延遲了一個月才出發 (唸起真係想中佢!!!) . 點都好 , 六個月以來辛勞的工作後, 終於可以暫時放低一下

第一天, 吳生早上還要上課的關係, 我們下午才出發到機場

做好手續食D 野..
 食完野坐左一陣慢慢走到去閘口, 今次好鬼遠呀..
是日執勤既Airbus 330 (33A) 舊座位
準時起飛
我的低脂飛機餐

就係呢個時候, 吳生食食下雪榚甩左隻牙!! 好彩係乳齒黎..
係機上睇左IRON MAN 3 

同埋一代宗師

日落
中部再突入~
落機了, 唔該哂
過左移民局拎埋行李, 就即刻去名鉃Counter 度換飛 (下面再講)
今次我地使用了近鐵Rail Pass Wide, 因為呢個Package 包含了來回機場和三程特急的車票.
三十分鐘好快過, 轉眼到了名古屋, 先到近鐵換車票

之後到名鐵Grand Hotel  http://www.hotelscombined.com/CN/Hotel/Meitetsu_Grand_Hotel.htm?a_aid=59507  拎房, 個時已經差不多十一時
最後係附近的便利店買了少許食物,就搵周公去了.


Day 1 就係咁樣完烏....